Rahim (Endometrium) Kanserleri

En sık görülen jinekolojik kanser çeşidi olan rahim kanseri, genellikle menopozal ve menopoz sonrası dönemde görülürken, hastalığın daha erken yaşlarda da görülme ihtimali vardır. Obezite, polikistik over sendromu, hipertansiyon, östrojen içeren ilaçlar kullanımı ve ailesel meme, rahim, yumurtalık kanser sendromları en önemli risk faktörleridir. Özellikle HNPCC (Lynch 2 sendromu) , BRCA mutasyonuna sahip olmak ve daha önce geçirilmiş meme veya yumurtalık kanseri hikayesi riski ciddi oranda arttırmaktadır.

Rahim kanseri genellikle anormal vajinal kanama, vajinal akıntı, kasık ağrısı gibi belirtilere sebep olur. Doğum kontrol hapı kullanımı ve doğum, rahim kanseri riskini azaltmaktadır. Özellikle polikistik over sendromuna sahip, düzensiz menstrüel periyotları olan kadınların tedavi olması ilerleyen yıllarda rahim kanseri riskini azaltır. Rahim kanserinden korunmak için yıllık düzenli jinekolojik kontroller yapılmalı, ultrasonografi ile rahim değerlendirilmelidir.

Rahim kanseri, erken evrede kanama düzensizliklerine sebep olduğu için genellikle erken evrelerde tanı konulması ve tedavisi mümkündür. Erken evrelerde cerrahi tedavi yeterli olmakla beraber ileri evrelerde cerrahi sonrası radyoterapi uygulanmaktadır.