Daha Sağlıklı Bir Yaşam İçin!

Daha Sağlıklı Bir Yaşam İçin!

Uzun yaşamanın tek sırrı az yemektir; hayvan deneyleri dengeli ama az yiyen deneklerin diğerlerine göre daha uzun ve sağlıklı yaşadığını göstermiştir.

İnsanoğlu aslında toplayıcıdır, yani mevsiminde ne yetişirse onu toplayıp yer. Her ne kadar avcı da olsa asıl beslenmesi kökeninde bitkiseldir. Avcılık zor ve tehlikeli olduğundan, kendi ahırında hayvan yetiştirmek ise çok zahmetli ve uzun sürdüğünden et sofralarda seyrek yer bulur.

Her şeyin mevsiminde ve taze yenmesi çok önemlidir. Akdeniz usulü beslenmede yemekler lezzetli ama porsiyonlar küçüktür. Az yense bile lezzetli yemek insanın ruhunu tatmin eder. Zeytinyağındaki oleocanthal adlı madde, damar cidarındaki ve diğer dokulardaki yangıyı ortadan kaldırır; bu da kalp hastalıklarından korur, diğer organlardaki yıpranmayı azaltır. Tahılı kabuğunu soyup kepeğini ayırmak onu tüm besinsel değerlerinden uzaklaştırıp boş kalori kaynakları haline getirir. Ekmeği tam tahıl olarak tüketmek doğru yoldur. Akdeniz tarzı yaşayıp beslenenlerde kilo azalır, tansiyon düşer, kanser azalır, bunama az görülür. Yani insan daha sağlıklı ve uzun yaşar.

AKDENİZ USULÜ BESLENME NASILDIR?

  • Yüksek miktarda, sebze, meyve, tahıl, baklagiller, patates, ceviz ve fındık tüketilir
  • Yağ olarak zeytinyağı kullanılır
  • Balık ve tavuk haftada bir-iki öğünü geçmez
  • Yumurta haftada 1-4 tanedir
  • Kırmızı et ise neredeyse ayda sadece bir-iki defa yenilir
  • İçenler, her gün az miktarda alkolden yararlanabilir
  • Akdenizlinin tatlısı meyvedir

SİGARAYI BIRAKIN, SİGARAYI BIRAKIN VE YİNE SİGARAYI BIRAKIN

Sigaranın zararlarına artık kimseyi ikna etmek gerekmiyor, içen içmeyen herkes sağlık üzerine yıkıcı etkilerini açıkça biliyor. Sigara içenlerin %90’ı sigarayı bırakmak istiyor fakat çoğu bunu başarabileceğinden endişeli. Sigarayı bırakmaya dair çok etkili yöntemler olmakla birlikte başarının yolu kişisel kararlılıktan geçiyor. İsteğinizi kuvvetlendirmek ve motivasyonu arttırmak için bazı yollar;

  • Sigara bırakma sürecini sağlığa giden bir yol olarak düşünün ve başaramayacağınızı aklınızdan bile geçirmemeye çalışın.
  • Kendinizi fiziksel olarak forma sokmaya başlayın; düzen¬li egzersiz yapın, daha fazla sıvı alın, yeterince dinlenin ve aşırı yorgunluktan kaçının.
  • Bırakmak için bir tarihi hedef olarak belirleyin. Doğum gününüz, evlilik yıl dönümünüz gibi özel günleri seçebilirsiniz. Eğer yoğun olarak iş yerinde sigara içiyorsanız, tatilde bırakın.
  • Sigarayı bırakınca ortaya çıkan belirtilerinin geçici olduğunu bilin, çoğunlukla sadece 2-3 hafta sürer.
  • Daha önce sigarayı tamamen bırakmış kişilerin çoğunun. bunu ancak birkaç denemeden sonra başarabildiklerini bilin. ilk denemede bırakanlardan biri olabilirsiniz, fakat ilkinde başaramazsanız 'yılmayın' ve yeniden deneyin.
  • Ailenize ve arkadaşlarınıza sigarayı bırakacağınızı ve bunun tarihini söyleyin. Bu, hem bırakmadan önce hem de sonra önemli bir destek kaynağı olabilir.

YAŞAMINIZA SPORU EKLEYİN

Sağlıklı yaşam stratejileri arsında en değerlisi belki de yaşama spor katmaktır fakat bu öneriyi gerçekleştirmek de bir o kadar zordur. Çünkü çocuklukta edinilmeyen egzersiz yapma alışkanlığını sonradan elde etmeye çalışma, pek çok kişi için meşakkatli bir süreçtir. Ancak başarıyı yakalamak için çeşitli yollar vardır. Spora başlarken;

  • Kendinize gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler koyun. Bir amaca ulaşmasa bile spor yapıyor olmak dahi yaşamınıza pozitif bir katkıdır.
  • Severek yaptığınız bir spor türü seçin, aksi halde sürdürmekte zorlanırsınız. Eğer hoşunuza gitmiyorsa iş arkadaşınız tenis oynayarak kilo verdi diye, tenis dersleri almaya başlamayın. Onun yerine giyin rahat bir ayakkabı, her gün evden işe, işten eve tempolu bir şekilde yürüyün.
  • Uyguladığınız egzersizler için takvim tutun. Gözlem ve araştırmalar; kötü kolesterolü düşürüp, iyi kolesterolü artırmak için haftanın en az dört günü en az yarım saat süre ile orta düzeyde spor yapmanın gereğini ortaya koymakta. Orta düzeyde spor saatte 6 km. hızla yürümek ya da eşdeğeri spor anlamına gelir.
  • Bu takvim üzerinde, belirli performansa ulaşmak istediğiniz zamanları işaretleyin. Örneğin; hiç durmadan bir kilometre yüzmeyi planladığınız güne bir yuvarlak koyun. O gün planlarınız tutar ve hedefe ulaşırsanız kendinizi ödüllendirin.
  • Kendinize bir adım sayar alın. Çok ucuza satılan modellerini de bulabileceğiniz bu küçük elektronik aletler, çalıştırıldığı süre boyunca kaç adım attığınızı sayar. Atacağınız her 3 bin 500 adım, yaklaşık yarım saatlik tempolu yürüyüşe denk gelmektedir.
  • Egzersiz yaparken yiyip içtiklerinize de dikkat ederek, belirli bir program dahilinde kaslarınızı da geliştirmeye çalışın. Kaslı dokuya dönüşen her fazla kilo, kolesterol mücadelesinde kazanılan bir mevzi demektir. Çünkü yağ ne kadar kasa dönüşürse, kalori yakışı o kadar artar ve bu durum zayıflamayı da hızlandırır.
  • Herhangi bir spor programına başlamadan önce, sağlık durumunuzu tespit etmek üzere doktorunuzu ziyaret edin. Özellikle kronik sağlık sorunlarınız varsa ve durağan bir hayat yaşıyorsanız; aniden ve programsız bir şekilde başlayacağınız spor sağlığınıza ek bir yük getirebilir.